Trecută prin foc, readusă la viață de către brașoveni, Biserica Neagră se înalță în centru istoric la Brașovului ca un adevărat simbol al orașului.
Construcția de la Biserica Neagră a început în 1383, când Brașovul se afla într-o perioadă de dezvoltare culturală și economică puternică, fiind cel mai însemnat oraș comercial și industrial la granița dintre apus și răsărit.
Focul care a cuprins Brașovul vechi în 1689 avea să transforme monumentul într-o ruină, distrugând acoperișul și mobilierul din interior. De atunci, ruina înnegrită de fum s-a numit Biserica Neagră. Restaurările bisericii au durat 100 de ani, timp în care brașovenii au readus la viață ceea ce avea să devină mai târziu un adevărat simbol al orașului. Dacă, inițial, interiorul a fost construit în stil gotic, în timpul restaurărilor a suferit modificări iar spațiul măreț pe care îl putem admira și astăzi este în mare parte baroc.
În prezent, Biserica Neagră deține cea mai bogată colecție de covoare anatoliene din întreaga Europă. Datând din secolele XVII și XVIII, covoarele au fost donate bisericii de către negustorii orașului la întoarcerea din orient, ca o mulțumire adusa lui Dumnezeu. Pentru a proteja culorile vii ale covoarelor, ferestrele bisericii au fost prevăzute cu protecții împotriva razelor UV pentru a conserva covoarele în condiții cât mai bune.
Biserica Neagră este acum mai mult decât un lăcaș de cult, este o casă pentru iubitorii de muzică de orgă. Ocazional, edificiul găzduiește concerte pentru cei care vor să se bucure de acordurile cele mai mari orgi mecanice din România.
În 2018, Biserica Neagră a fost vizitată de 308.084 de turişti, din care 143.696 au fost străini, edificiul devenind astfel cel mai vizitat obiectiv turistic al Brașovului
Programul de vizitare al Bisericii Negre
Semestrul de vară (9 aprilie – 7 octombrie)
Duminică – Luni: 12:00 – 19:00
Marți – Sâmbătă: 10:00 – 19:00
Semestrul de iarnă (8 octombrie – 8 aprilie)
Duminică: 12:00 – 16:00
Marți – Sâmbătă: 10:00 – 16:00
În semestrul de iarnă, Biserica Neagră nu are program de vizitare în zilele de luni.
Casa de bilete se închide cu 15 minute înainte de ora anunțată pentru încheierea programului.
Pretul biletelor:
Adulți: 10,00 Lei
Studenți: 6,00 Lei, în baza carnetului de student
Elevi: 3,00 Lei, până la 18 ani, în baza carnetului de note
Copiii până la 7 ani și persoanele cu deficiențe pot vizita gratuit edificiul, iar pentru grupurile organizate mai mari de 10 persoane sunt acordate reduceri.
Cazare in Brasov
Va asteptam cu drag in 2019 la Brasov!
Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locul potrivit de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii fata in fata cu Biserica Sf Nicolae. Va invitam sa vizitati Biserica Neagră și frumoasa colecție de covoare orientale.