Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

februarie 28, 2017

„Carmen”, omagiată la 142 de ani de la premieră, pe scena Operei Brașov

Opera Brașov deschide luna Mărțișorului sâmbătă, 4 martie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, cu una dintre cele mai adorate opere din repertoriul universal, „Carmen” de G. Bizet.

Carmen Opera Brasov - 4 martie 2017

Scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, opera a avut premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875, însă nu a fost deloc bine primită de către public pentru că etala personaje controversate și încălca numeroasele convenții ale vremii. Deși aproape unanim condamnată de criticii parizieni pentru sexualitatea sa fățișă, culminând cu scena finală, „Carmen” a intrigat o serie de minți sofisticate și a atins, în cele din urmă, performanța popularității așa cum nicio altă operă nu o mai făcuse.

Bizet s-a stins curând după premieră și nu și-a putut imagina succesul de care s-a bucurat, ulterior, lucrarea sa. Este ironic și faptul că Bizet a compus unul dintre cele mai evocative peisaje muzicale din Spania, fără să fi fost vreodată acolo.

Bizet a dat libretului o expresie muzicală  folosind motive recurente, un stil melodic distinct și manipulări ale convențiilor de gen, pentru a da fiecărui personaj o semnificație muzicală și un idiom expresiv unic.

„Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului. Muzica din această operă este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale.

„Carmen” este o lucrare care, prin suma resurselor muzicale, cromatismului sufocant si atractivității melodice pure, a reușit să se insinueze permanent în mintea publicului și a devenit piatră de temelie în orice colecție de operă.

-carmen-de-georges-bizet-la-opera-brasov-2016

Soliști: Carmen Topciu – în rolul Carmen, pe care, în 2016, l-a interpretat, cu un succes remarcabil, pe una dintre cele mai mari scene lirice din lume, Arenele din Verona, în cadrul celui mai grandios festival de operă din Europa, într-un spectacol ce a purtat semnătura maestrului Franco Zeffirelli. Distribuția continuă cu nume mari ale Operei Brașov: Liviu Iftene (debut) – Don José, Adrian Mărcan – Escamillo, Cristina Radu – Micaela, Marian Rește – Zuniga, Paul Tomescu – Morales, Lăcrămioara Schuller – Frasquita, Cristina Roșu – Mercedes, Nicolae Zaharia – Dancairo, Claudiu Bugnar – Remendado.

Soliști balet: Cristina Rotundu, Ramona Mezei, Dorin Mirea, Alexandru Fotescu.
Dirijor: maestrul Ciprian Teodorașcu (Opera Națională București).
Regia: Cristian Mihăilescu
Scenografia: Rodica Garștea
Coregrafia: Nermina Damian
Își dau concursul: Corul (dirijor: Leonard Boga), Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Preţ bilete: 30 lei; 20 lei 
(Pentru acest spectacol, organizatorul anunta un numar limitat de bilete disponibile!)

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

 

Hotel-Coroana-Brasovului-cazare-in-centrul-vechi

Hotel-Coroana-Brasovului-cazare-in-centrul-vechi

Cazare in Brasov

Va asteptam cu drag in 2017 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, la 10 minute distanță cu masina de Opera Brașov, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii. Va invitam la spectacolul-omagiu dedicat operei „Carmen” de G. Bizet.

Evenimente in Brasov

  Dată sosire:

  Dată plecare:

  ×

   Dată sosire:

   Dată plecare:

   ×

    Arrival date:

    Departure date:

    ×

     Arrival date:

     Departure date:

     ×
     SWITCH THE LANGUAGE
     Cart