Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

iunie 4, 2015

Casa Sfatului Brasov, inima orasului de la poalele Tampei

Casa Sfatului a fost si a ramas, de-a lungul timpului, una din cele mai importante cladiri, un monument arhitectural si  istoric al orasului Brasov.
Casa Sfatului Brasov

Casa Sfatului Brasov- Muzeul Judetean de Istorie Brasov

Casa Sfatului Brasov si are originile inca din secolul al XV-lea, primul document legat de aceasta constructie datand din 23 decembrie 1420. Acesta atesta acordul incheiat intre Breasla Blanarilor si Districtul Tarii Barsei asupra construirii unei camere pentru „acordarea dreptatii” si pentru sedintele Sfatului Orasenesc. Invazia turceasca din anul urmator nu a permis concretizarea acordului.

Urmatoarea mentiune dateaza de la inceputul secolului al XVI-lea, cand documentele atesta construirea unui turn cu ceas, prevazut cu cadramne pe toate cele patru laturi. Din acest turn, paznicii strajuiau zi si noapte cetatea, anuntand prin sunete de trompeta scurgerea timpului, venirea dusmanilor sau izbucnirea incendiilor.

De-a lungul timpului, asa-numitul Turn al Trompetistilor a suferit numeroase modificari (majoritatea cauzate de incendii, cutremure) ce pot fi observate prin amestecul stilurilor arhitecturale. Partea de jos a cladirii poarta amprenta stilului gotic, pe cand partea superioara imbina stilurile renascentist si baroc.

Cel mai devastator incendiu s-a produs in anul 1689, ca urmare a asediului fortelor habsburgice. Lucrarile de refacere s-au intins pe o perioada de aproximativ un secol, adaugand Casei Sfatului elemente noi, cum ar fi loggia si stema.

In anul 1876, Administratia orasului se muta din cladire, iar la inceputul secolului XX se incearca, fara succes, demolarea cladirii in vederea construirii unui edificiu nou, modern.

Ultimele modificari aduse cladirii dateaza din anul 1910, cand acoperisul in stil baroc a fost inlocuit cu cel actual, piramidal, din tigla colorata,

Incepand din anul 1950, Casa Sfatului devine sediu al Muzeului Judetean de Istorie Brasov.

Un tur al Casei Sfatului Brasov va poate oferi o imagine realista, ampla a istoriei medievale, o privire de ansamblu asupra vechii cetati, inclusiv a salii de tortura din Evul Mediu.

Veti retrai atmosfera vremurilor trecute ascultand trambitasii ce anunta ora exacta in fiecare zi la 18:00 si in week-end, la 12:00 si 18:00. Acestia poarta tinute de epoca medievala si canta trei melodii-simbol ale etniilor Brasovului: romani, maghiari si germani.

Muzeul Judetean de Istorie gazduieste frecvent evenimente, expozitii cu specific cultural si istoric.

Program vizitare Casa Sfatului Brasov- Muzeul Judetean de Istorie Brasov (valabil pentru anul 2015):

Marţi – Duminică: 10.00-18.00 (vara)/ 9.00-17.00 (iarna)
Luni: închis

Tarife vizitare 2015:

Tarif: întreg: 3,05 RON
grupuri de copii: 1,05 RON
redus (pensionari, studenţi, militari): 2,05 RON

 

Cazare in Brasov

Va asteptam cu mare drag in vara 2015 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, la cateva minute plimbare de Casa Sfatului, Biserica Sfintului Nicolae si Str. Republicii. Va invitam sa va bucurati de aer curat, de o limonada proaspata la o terasa de pe pietonala si de o portie consistenta de istorie.

 

 

 

De vizitat in Brasov, Evenimente in Brasov , , , , , , , , ,

  Dată sosire:

  Dată plecare:

  ×

   Dată sosire:

   Dată plecare:

   ×

    Arrival date:

    Departure date:

    ×

     Arrival date:

     Departure date:

     ×
     SWITCH THE LANGUAGE
     Cart