Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

aprilie 25, 2018

„Centenarul femeilor din arta românească”, expoziţie la Muzeul de Artă Braşov

„Centenarul femeilor din arta românească” este prezent la Muzeul de Artă Brașov în perioada 8 martie – 27 mai 2018. Expoziţia-cercetare este alcătuită din lucrări de artă originale, artefacte, arhivă digitală, o serie de infografice și două proiecţii video, ce însumează lucrările din ultimii 100 de ani a peste 1.800 de artiste din România.

 

„Centenarul femeilor din arta românească”, expoziţie la Muzeul de Artă Braşov„Centenarul femeilor din arta românească” este proiectul celor de la PostModernism Museum, ce însumează peste 1.800 de artiste din România care au lucrat în ultimii 100 de ani și expune lucrări de la peste 60 dintre acestea. Proiectul constă în expoziție-cercetare, dezbatere, masă rotundă și publicație. La fiecare itinerare, expoziția prezintă, uneori în premieră, lucrări de artă din colecțiile muzeelor gazdă și din colecții private.
După ce expoziția a fost deschisă la Muzeul Naţional Brukenthal, „Centenarul femeilor din arta românească” este prezent la Muzeul de Artă Brașov în perioada 8 martie – 27 mai 2018. De această dată proiectul se focalizează pe creația artistelor brașovence și pe lucrările artistelor din colecția muzeului. Mai mult de atât, vor fi aduse pe simeze și lucrări din colecții private, multe dintre acestea în expunere publică pentru prima dată. Curatori vor fi: Cosmin Nasui si Radu Popica.

 „Muzeul de Artă Braşov a cercetat şi a prezentat publicului evoluţia centrului artistic braşovean şi patrimoniul de artă braşoveană, care, în mod firesc, a inclus şi contribuţia artistelor braşovene, o prezenţă constantă în cadrul expoziţiilor temporare organizate în anii 2008-2018 („Arta Brașoveană Interbelică”, 2016; „Arta Brașoveană Postbelică 1945-1989. Repere din colecția Muzeului de Artă Brașov”, 2015; „Expoziţia retrospectivă Elena Popea (1879-1941)”, 2010; „Elena Mureşianu. Omul şi artistul”, 2008).

Expoziţia-cercetare „Centenarul femeilor din arta românească” este alcătuită din lucrări de artă originale, artefacte, arhivă digitală, o serie de infografice care prezintă sub-temele cercetării şi două proiecţii video: una care cuprinde o generoasă selecţie de interviuri video cu artiste contemporane şi o alta care derulează o amplă arhivă de imagini cu opere de artă realizate de artiste femei în perioada Centenarului.

„Fenomenele culturale și artistice au cunoscut încă de la începutul secolului XX o largă participare artistică nu doar din partea bărbaților, ci și a femeilor. Absența remarcării și creditării rolului acestora a întârziat aproape mai bine de un secol, din pricina societăților patriarhale cu o puternică influență machistă. Recuperarea istorică a prezențelor feminine și a rolului lor a depășit faza activistă a feminismului și încearcă restabilirea firească a unor echilibre sociale și culturale de o mare importanță istorică.” (Cosmin Nasui, curator și istoric de artă).

 

Program de vizitare:
  • Program de iarnă (1 octombrie – 1 aprilie):
    marți-duminică 09.00-17.00 (cu excepția sărbătorilor legale)
  • Program de vară (1 aprilie – 1 octombrie):
    marți-duminică 10.00-18.00 (cu excepția sărbătorilor legale)

 

Prețuri bilete:

Expoziții permanente:

  • Adulți: 5,00 Lei
  • Pensionari: 2,50 Lei
  • Preșcolari, elevi, studenți: 1,00 Leu

Expozții temporare (exclusiv):

  • Adulți: 3,00 Lei
  • Pensionari: 1,50 Lei
  • Preșcolari, elevi, studenți: 1,00 Leu

Gratuit: persoanele cu handicap, însoțitorii grupurilor de preșcolari și elevi (2 persoane), angajații din sistemul muzeal și pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, precum și din alte sisteme de asigurări sociale, care au activat cel puțin 10 ani în domeniul culturii și al artei (pe baza de adeverință emisă de Direcțiile Județene pentru Cultura și Patrimoniu Național).

 

Taxă ghidaj:
  • Pentru adulți: 50 Lei
  • Pentru grupurile de elevi și studenți ghidajul este gratuit

Ghidajul se asigură de marți până vineri, pentru grupuri organizate (minim 5 persoane), între orele (09) 10 – 15, numai cu programare în prealabil (cu anticipație de 24 ore).

Taxe de fotografiere-filmare:

  • Taxa fotografiere: 17,00 Lei
  • Taxa filmare: 30,00 Lei

Surse: postmodernism.rozilesinopti.ro, newsbv.ro;

 

 

Hotel-Coroana-Brasovului-cazare-in-centrul-vechi

Cazare in Brasov

Va asteptam cu drag in 2018 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, la 10-15 minute plimbare de Biblioteca Județeană „George Barițiu”, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii. Va invitam sa vizitati expozitia ,, Centenarul femeilor din arta romaneasca”, ce va avea loc la Muzeul de Arta Brasov.

De vizitat in Brasov, Evenimente in Brasov , , , , , ,

    Dată sosire:

    Dată plecare:

    ×

      Dată sosire:

      Dată plecare:

      ×

        Arrival date:

        Departure date:

        ×

          Arrival date:

          Departure date:

          ×
          SWITCH THE LANGUAGE
          Cart