Cu o istorie de peste 800 de ani, Cetatea Hărman este una din cele mai bine păstrate biserici din Țara Bârsei.
O primă atestare documentare a cetății Hărman este realizată în anul 1240, la 15 ani după alungarea Cavalerilor Teutoni de pe meleagurile Țării Bârsei și preluarea acestora de către cistercienii de la Bârsa. Această cetate este menționată într-un document redactat la acea vreme, unde regele maghiar Béla al IV-lea preciza: „…am hotărât să dăruim sfântului și venerabilului convent al mănăstirii cistercienilor, ca ajutor pentru cheltuielile sale, ce se vor face în fiecare an pentru folosul obștesc, al capitulului întregului ordin, unele biserici din Bârsa în părțile Transilvaniei, și anume cetatea Feldioara, Sînpetru, Hărman și Prejmer cu toate veniturile, drepturile și cele ce țin de ele”. Unii istorici consideră că atunci când cistercienii au preluat Cetatea Hărman, aceasta era în faza de construcție.
Întreaga construcție este formată din două elemente importante și anume biserica-cetate și fortificația. Biserica-cetate, inima acestui loc, a fost concepută inițial ca o clădire bazilicală cu trei nave, dar care, în secolul al XV-lea, suferă transformări în stil gotic.
În construcția acestei biserici se regăsesc 7 turnuri de apărare și un turn clopotniță. Cel din urmă a fost adăugat bisericii în jurul anului 1300 și dispune de două case a scărilor alipite, prin care se pot accesa primele două nivele ale turnului, iar accesul în celelalte șase nivele ale turnului se face prin scări de lemn. Pe lângă vârful principal al acoperișului au fost aplicate patru turnulețe de colț care erau semnul că localitatea dispunea de dreptul de a pronunța și executa sentința capitală.
Fortificația care înconjoară biserica a fost ridicată în secolul XV și este formată dintr-un triplu cordon de curtine concentrice. Zidul exterior, mai scund, cu o înălțime de doar 4,5 metri era menit să apere baza incintei. În același timp, stabilea limita șanțului cu apă care înconjura cetatea, șanț care, din păcate, nu mai este vizibil astăzi. Zidul interior, înalt de 12 metri, este acoperit de un drum pe care străjerii vegheau împotriva inamicilor.
În timpul primului Război Mondial o parte din istoria bisericii s-a pierdut. Din nevoia de metal pentru producția de armament, clopotele din biserică au fost ridicate de armată și topite. Înlocuirea clopotelor bisericii s-a realizat în două etape, în 1923 respectiv 1925. Singurul clopot care a rămas neatins este clopotul de la turnul de poartă, datat în anul 1608.
Astăzi, cetatea se păstrează în condiții bune și îi așteaptă pe toți turiștii curioși să afle istoria edificiului din centrul Țării Bârsei.
Program de vizitare:
- Vara: 1 aprilie și 31 octombrie: Luni-Sâmbătă între orele 9 – 18, Duminica între orele 10 – 18:
- Iarna: 1 noiembrie și 31 martie: zilnic, între orele 10 – 16.
Tarife:
- Adulții și copii peste 10 ani: 10 Lei
- Copii între 6-10 ani: 5 Lei
- Copii sub 5 ani: Gratuit
Cazare in Brasov
Va asteptam cu drag in 2020 la Brasov!
Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii, la doar 5 minute de plimbare pana la Poarta Schei. Va invitam sa faceti o calatorie in timp, in vremea cavalerilor Teutoni și a Cristicenilor, la cetatea Harmanului.