Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

februarie 13, 2020

Cetatea Râșnov – refugiul localnicilor de odinioară

Cetatea Râșnov se numără printre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Emblema Râșnovului așteaptă turiștii cu atmosfera medievală de acum 800 de ani.

Construită între anii 1211-1225 ca parte a unui sistem de apărare pentru satele transilvănene de odinioară, cetatea Râșnov este în prezent unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din România. Patina timpului a trecut peste refugiul transilvănenilor de demult și a presărat-o cu momente istorice de o puternică însemnătate.

Cetatea Râșnov a fost construită pe dealul calcaros, aflat la sudul orașului cu același nume din județul Brașov. Cele mai vechi structuri păstrate până în zilele noastre datează încă din secolul al XIV-lea. Chiar mai mult, cercetările arheologice au demonstrat existența unor elemente de fortificație din epoca bronzului. Cetatea Râșnov este una dintre cele mai bine păstrate ansambluri de fortificație și este considerată emblema regiunii din care face parte. Încă din Evul Mediu, cetatea Râșnov permitea controlul accesului în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Aceasta a fost prima fortificație care proteja vama regală la sfârşitul secolului al XIV-lea lângă drumul Branului, după intrarea în Transilvania. Mai apoi, a avut loc construcția cetății Bran.

Cetatea Râșnov a fost construită odată cu nevoia locuitorilor de a rezista asediului inamic. În momentele critice, localnicii se refugiau între zidurile fortificației, urmând să o recondiționeze după trecerea primejdiilor. Acesta este motivul pentru care cetatea a fost numită “a doua vatră a Râșnovului”. Refugiul sătenilor era structurat sub forma unor căsuțe care serveau ca adăpost în timpul asediilor, iar până în prezent au fost identificate 83 de încăperi.

După restaurarea din anul 2010, cetatea poate fi vizitată de către turiști. Zidurile clădirilor, strazile înguste și structura cetății transpune atmosfera din vremurile medievale, oferind turiștilor oportunitatea de a se întoarce pentru un moment în vremurile de mult apuse. Una dintre atracțiile principale ale cetății Râșnov este fântâna, care amintește de condițiile de trai de acum 800 de ani. Istoria spune că odată cu refugiul localnicilor din timpurile asediilor inamice, apărea un mare dezavantaj al cetății: lipsa unei surse de apă. Refugiații erau nevoiți, în momentele în care asediile se prelungeau, să părăsească cetatea pentru a procura apa. Se spune că în timpul nopții, acestia ieșeau pe poarta principală și aduceau apa de la un izvor știut numai de ei.

Cetatea Râșnov a păstrat în siguranță ținuturile timp îndelungat, construcția reușind să combată nenumăratele atacuri și asedii. Totuși, în anul 1612, cetatea a fost ocupată de Gabriel Bathory, principele Transilvaniei. Acesta a fost singurul moment în care cetatea Râșnov a predat armele, nu ca să se protejeze, ci ca să supraviețuiască. În acea perioadă, Gabriel Bathory, dușman al sașilor, a organizat o campanie militară în Țara Bârsei, cu scopul de a restrânge libertățile comunității transilvănene. Deși cetatea Râșnov nu a fost afectată de turnurile armatei lui Bathony, strategia inamicilor a determinat localnicii să se predea. Această strategie a însemnat blocarea accesului apărătorilor cetății la izvor, singura sursa de apă. În 1612, locuitorii au fost nevoiți să se predea pentru a supraviețui, însă au cerut ca privilegiile râșnovenilor să fie respectate, iar în cetate să nu fie instalată nicio garnizoană străină. Odată cu predarea conducerii, însă, Gabriel Bathory nu a luat în considerare cererea râșnovenilor și a procedat contrar, alungându-i din cetate. Râșnovenii au reluat stăpânirea, după mai multe încercări, în iunie 1613, însă în urma unei înțelegeri cu Gabriel Bathory. Sașii au fost nevoiți să platească o rescumpărare de 3000 de florini pentru a păstra cetatea.

Trecând peste perioada istorică, cetatea Râșnov a reprezentat un simbol și pentru ceea ce înseamnă cinematografia românească. Câteva dintre filmele care au fost turnate în Cetatea Râșnov sunt: “Nemuritorii”, în regia Sergiu Nicolaescu, “Dacii”, “Mihai Viteazul” și “Columna”. Din anul 2009, cetatea găzduiește “Festivalul de Film Istoric de la Râșnov” și Festivalul de metal Rockstadt Extreme Fest, ambele foarte cunoscute și îndrăgite de către public.

Cetatea Râșnov este deschisă pentru toți cei care își doresc să se întoarcă în timp și să intre în atmosfera medievală de odinioară.

Program de vizitare si taxe de intrare la Cetatea Rasnov:

Zilnic între orele 09:00 – 19:00 | Taxa fotografiat sau filmat: 5 lei

Taxa intrare: 10 lei – adulți, 5 lei – copii/elevi (max.18 ani), grupuri școlare 3 lei

Fise pentru binoclu (dispus pe locul punctului de observație al Cetatii): 2 lei

Cazare in Brasov

Va asteptam cu drag in 2020 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii, la doar 5 minute de plimbare pana la Poarta Schei. Va invitam sa descoperiti istoria uneia dintre cele mai puternice fortificatii ale Transilvaniei, Cetatea Rasnov.

Hotel-Coroana_Brasovului
De vizitat in Brasov , , , , , ,

    Dată sosire:

    Dată plecare:

    ×

      Dată sosire:

      Dată plecare:

      ×

        Arrival date:

        Departure date:

        ×

          Arrival date:

          Departure date:

          ×
          SWITCH THE LANGUAGE
          Cart