Construită în secolul XIII, de către Herman von Salza, conducătorul ordinului cavalerilor de la acea perioadă, Biserica Sfântul Bartolomeu a fost cunoscută și sub denumirea Biserica celor trei orfane.
Conform unei legende, trei orfane credincioase și-au donat toată averea bisericii, iar ca semn de recunoștință acestea ar fi fost înmormântate sub altarul lăcașului. Potrivit unor istorici, pe parcursul asediilor, sătenii se puteau adăposti și își puteau ascunde proviziile în tunelurile de sub această clădire.
Coloanele bisericii sunt sprijinite de socluri puternice și sunt terminate de capitelurile în stil pre-gotic, iar pictura de pe pereții bisericii impresionează prin motive romanice și gotice. Datorită distrugerilor provocate de incursiunile tătărăști și turcești din secolele XV-XVI, această construcție a suferit restaurări și modificări frecvente.
Corul și încăperile adiacente ale acesteia, precum și cele două capele cu care se închid brațele transeptului spre est, au rămas însă intacte. Partea estică și unele porțiuni din partea nordică a zidului de apărare au fost demolate și reconstruite. După cutremurul din anul 1822, altarul bisericii a fost refăcut în stil clasicist, iar în anul 1842 s-a început reconstruirea turnului edificiului.
O tradiție ce ține de mai bine de 500 de ani este pelerinajul Sf. Bartolomeu, unde se adună comunitățile săsești din Țara Bârsei. După slujba festivă, se cântă și se dansează pe cântece germane acompaniate de fanfară.
În anul 2003, în interiorul bisericii a fost deschis un muzeu etnografic, ce cuprinde peste 1500 de exponate, care prezintă o gospodărie tipic săsească cu țesuturi, mobilier, port săsesc, unelte de tâmplărie, de brutărie, de câmp.
Biserica Sfântul Bartolomeu poate fi vizitată gratuit de către curioși de luni până vineri, între orele 09:00 – 12:00, iar joia, vizitatorii îi pot călca pragul și între orele 15:00 – 17:00.
Cazare in Brasov
Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii, la doar 5 minute de plimbare pana la Poarta Schei. Va invitam să vizitati Biserica Sfântul Bartolomeu, pentru a descoperii istoria unui dintre cele mai vechi edificii ale Brașovului.