36 de troițe din Șcheii Brașovului sunt introduse într-un circuit turistic perfect pentru oricine vrea să viziteze locurile încărcate de istorie din Brașov.
În Șcheii Brașovului sunt peste șaptezeci de troițe. În afară de troițele tradiționale la care merg în zilele de sărbătoare cele șapte grupuri de juni, mai sunt cele ridicate la intersecții de drumuri, în curțile sau zidurile unor case. Aceste troițe reprezintă o formă de credință și rezistență împotriva convertirii la alte religii.
Troițele au fost ridicate în urmă cu secole de către cetățeni de vază ai Șcheilor. Prima atestare documentară a unui lăcaș de cult de acest gen datează din anul 1292. Inscripțiile de pe troițe, în limba latină sau chirilică, atestă acest lucru. Acest eveniment a fost organizat tocmai pentru a cunoaște istoria troițelor din Schei, de a cunoaște obiceiurile și istoria locală cu care se mândresc locuitorii acestei zone. Fiecare troiță are legenda ei, iar numele îl poartă după cel care a construit-o sau cei care au renovat-o, dar și după locul și motivul construirii ei.
Pentru turiștii care doresc să viziteze troițele, Agenția Metropolitană Brașov, cu sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei Brașov au creat trei trasee turistice, pe care troițele pot fi vizitate „la pas”.
Traseele pentru vizitarea troițelor pornesc de pe strada Lacea de lângă Baza Olimpia, din Piața Unirii, și din zona Belvedere, de pe drumul spre Poiana Brașov. Crucea din Cutun, cel mai vechi monument, datând din anul 1292, se află în stare de conservare în cimitirul Bisericii Sf. Treime de pe str. Barițiu, în imediata apropiere a Pieții Sfatului, unde turiștii pot vedea și mormintele unor familii princiare și boierești.
Pe traseul cu numărul unu, intitulat „Crucile Costenilor și Pajiștenilor” sunt incluse Crucea Căpitanului Ilie Birt, Agheasmatarul Bisericii Sf. Nicolae, Crucea de pe Podragu, Crucea de pe Curcanilor, Crucea de la Știm (Crucea din Grui),Crucea Mușicoiului, Crucea de pe Perșani, Crucea Dreptății, Crucea lui Bobiț, Crucea de la Bobiț, Crucea de pe Pajiștei, Crucea din Zid, Crucea Benghii, Crucea de la Zavici, Crucea de pe Strada Junilor și Crucea de la Pernea (Valea Morilor).
Al doilea traseu pleacă de la „Crucile de pe Tocile și Valea Morilor”, include Crucea Căpitanului de pe Tocile, Crucea lui Arsenie Stinghe, Crucea de pe malul Bisericii, Troița din Vâlcelu, Crucea din Potor, Crucea de la Bucă, Crucea din Variște, Crucea Junilor din Bătrâni, Crucea de la Podul Crețului și La „ăle două cruci”.
Cel de-al treilea traseu cuprinde „Crucile din Cacova”, de unde pot fi vizitate Crucea din Malul Ciurcului, Crucea de pe Colțul Putinarilor, Crucea de la Chetriș, Crucea de la Șargu, Crucea de pe Cacova, Crucea de la Alexe și Crucea de pe Coasta Prundului.
Toate traseele pot fi parcurse atât pe jos, cât și cu bicicleta, iar unele troițe sunt accesibile chiar și cu mașina.
Cazare in Brasov
Va asteptam cu drag in 2018 la Brasov!
Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii. Va invitam sa vizitati troițele din Scheii Brasovului si sa le descoperiti povestile pline de istorie.