Festivalul de muzică folk ,,Patria” se va desfășura la Centrul Cultural Reduta în perioada 11-12 mai 2018. Recitalele reunesc artiști consacrați, care au făcut istorie în industria muzicală românească, precum cântăreți ca: Maria Gheorghiu, Victor Socaciu, Emeric Imre, Vlad Pârâu, Daniel Iancu, Grupul Folk OM BUN, George Negrea, trupa CALEnDAR.
Organizat sub egida Centenarului, festivalul de muzică folk readuce publicului, cântece de suflet ce amintesc de dragostea de țară, de sensibilitate, de puritate, de tinerețe și în fond de cel mai important fenomen de masă cu filiaţie culturală din perioada comunistă, Cenaclul Flacăra.
Festivalul de muzică folk ,,Patria” este proiectul care își propune o revigorare a folk-ului românesc, unul dintre cele mai speciale genuri de muzică, care îmbină armonios vocile puternice, cu poezia și mesajul. Chitara și emoția creată de această muzică vor dăinui mereu în sufletele tinerilor, dar și ale celor care doresc să rămână cât mai mult timp tineri.
Scurtă istorie a folk-ului
Muzica folk este un curent ce descinde din folclorul american, avându-și rădăcinile în anii 1930. Părinții folk-ului sunt considerați cântăreții protestatari din anii Marii Crize Economice. Versurile cântecelor folk sunt caracterizate de o valore poetică, aducând în discuție problemele vieții cotidiene, preocupându-se de individ în relație cu istoria și nedreptățile sociale.
Apogeul folkului american a fost atins în anii 1960, când este îmbrățișat ca mod de expresie artistică al tinerilor hippie. Nume mari ale acestei perioade sunt Bob Dylan (poet, compozitor și interpret născut în 1941), care deplânge în cântecele sale atrocitățile războiului (Masters Of War), indiferența în fața problemelor sociale, a violenței și a intoleranței (Blowin’ In The Wind). După 1965 apar încercări de fuziune între folk și rock, precum grupuri ca Simon & Garfunkel sau formația americană The Byrds.
În România, muzica folk a fost popularizată de realizatori radio precum Cornel Chiriac (prin emisiunea Metronom). Compozițiile folk-rock se fac simțite la sfârșitul anilor ’60 pe primele apariții discografice ale formației Phoenix, prin cântece ca: ,,Și totuși sunt ca voi”; ,,Canarul”; ,,Vremuri” etc. Mai târziu, fenomenul a luat amploare prin Cenaclul Flacăra inițiat de poetul Adrian Păunescu, unde s-au afirmat nume mari precum Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Florian Pittiș, Valeriu Sterian, Nicu Alifantis, Alexandru Zărnescu, Victor Socaciu, Grupul folk ECOUL ( Magda Puskas si Sorina Feier Bloj) și Grupul folk PARTAJ (Magda Puskas si Tatiana Stepa).
Programul Festivalului de muzică folk 2018:
Vineri, 11 mai 2018, recitaluri extraordinare susținute de:
- Vlad Pârău
- Daniel Iancu
- Maria Gheorghiu
- Grup Folk OM BUN
Sâmbătă, 12 mai 2018, recitaluri extraordinare susținute de:
- George Negrea
- Victor Socaciu
- Emeric Imre
- trupa CALEnDAR
Biletele se pot achiziționa de la Centrul Cultural Reduta.
Preț bilet: 10 lei (bilet redus: 5 lei)
Surse: zilesinopti.ro, centrulculturalreduta.ro;
Cazare in Brasov
Va asteptam cu drag in 2018 la Brasov!
Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, la 10-15 minute plimbare de Biblioteca Județeană „George Barițiu”, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii. Va invitam sa ascultati recitalurile de muzica folk, sustinute de artistii consacrati din Romania, la Centrul Cultural Reduta din Brasov.