Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

august 21, 2018

Fie cu telecabina sau pe un traseu turistic, nicio vizită în Brașov nu e completă fără o urcare pe Tâmpa.

De la telecabină la trasee de alergare montană: de la cel mai comod turist până cel mai sportiv, Tâmpa oferă oportunități surprinzătoare și o priveliște magnifică.

În vârful muntelui Tâmpa se poate ajunge pe mai multe căi: există cele 25 de serpentine, tăiate în 1837 de către Ocolul silvic al Brașovului, treptele lui Gabony, drumul Cavalerilor, vechi din vremea Cetății Brașovia sau drumul pentru mașină de „la iepure”. Cele patru trasee turistice au grade diferite de dificultate diferite, oferind variante de urcare pe Tâmpa atât pentru începători cât și pentru profesioniști.

Dacă ești sportiv și vrei o provocare serioasă, poți încerca traseul de alergare care pleacă de la drumul serpentinelor, ajunge la Șaua Tâmpei, iar apoi coboară pe drumul forestier. De acolo, drumul continuă pe poteca ce înconjoară muntele și se întoarce înapoi la Aleea de Sub Tâmpa.

Cei neobișnuiți cu drumețiile lungi pot lua telecabina, care face legătura între Cabana-restaurant Sub Tâmpa (fostul restaurant Casa Pădurarului) de la poale și Restaurantul Panoramic, aflat pe coama muntelui, în mai puțin de trei minute. Priveliștea din vârful Tâmpei, de pe terasa de piatră construită în 1873 ori de pe cea a fostului restaurant Béthlen, oferă o splendidă panoramă asupra orașului, iar în zilele senine se poate observa întreaga țară a Bârsei.

Tampa BrasovDrumul Serpentinelor este potrivit pentru dumeții, fiind un  traseu marcat cu triunghi roşu, este cel mai uşor şi are aproape 3 km. Drumul porneşte de pe Aleea Brediceanu (aleea de sub Tâmpa), ajunge lângă telecabină, urcă apoi pe Drumul Serpentinelor şi ajunge la Restaurantul Panoramic şi pe Vârful Tâmpa.

Un alt traseu este Drumul Cavalerilor, marcat cu dungă albastră, de dificultate medie, care pleacă de la Bastionul Ţesătorilor şi duce pe vârful muntelui pe Şaua Tâmpei. Acest drum are doi kilometri lungime şi duce mai departe până în Poiana Braşov, dar traseul până la staţiune durează trei ore.

Al treilea traseu este un traseu lejer, pentru urcări cu bicicleta sau drumeții în familie. Drumul forestier pleacă de la Curmătura dintre Dealul Melcilor şi Tâmpa, apoi trece prin Şaua Tâmpei şi în final vârful muntelui. Are 2 km lungime şi este marcat cu triunghi albastru, dificultatea fiind medie ca în cazul Drumului Cavalerilor.

Vrei un efort mai mare, recompensat din plin de priveliste?

Cel mai greu traseu, cel marcat cu triunghi galben, este pe treptele lui Gabony (nobil maghiar care a donat mulţi bani pentru oraş). Este însă şi cel mai spectaculos.  Turiştii urcă în abrupt 167 de trepte din piatră prin pădure. Este nevoie de încălţăminte de munte sau măcar de adidaşi care să nu alunece. Drumul nu este unul uşor şi durează o oră. Efortul însă merită pe deplin. Din loc în loc printre copaci sunt luminişuri de unde se poate admira Braşovul în toată splendoarea lui. Există mese şi bănci pentru ca turiştii să se mai odihnească.

Tampa Brasov
Telecabina Brașov Tâmpa face legătura dintre orașul situat la poalele Tâmpei și vârful masivului. Aceasta parcurge zilnic traseul cu o lungime totala de 573 de metri, iar o călătorie durează mai puțin de 3 minute. Durata de urcare și coborâre poate varia în funcție de condițiile meteorologice, în special în zilele cu vânt, ploaie sau ceață. Stația de pornire a telecabinei este la cabana-restaurant „Casa Pădurarului”, locație aflată la 640 m. Aceasta urcă până la altitudinea de 960 de metri, punctul de oprire fiind restaurantul „Panoramic”.

Cat costa si care e programul telecabinei?

Pentru o urcare și o coborâre cu telecabina, adulții plătesc 18 lei iar copii plătesc 10 lei. Pentru o urcare sau o coborâre, prețul se schimbă pentru adulți la 10 lei iar pentru copii la 6 lei. Telefericul are o capacitate de transport de 20 de persoane. Astfel, într-o oră, pot urca și coborî masivul Tâmpa 440 de persoane. Din vârful masivului se poate admira priveliștea panoramică a orașului Brașov și tot de aici se poate pleca în drumeții montane.

Surse: carpati.org, plimbareprinbrasov.wordpress.com, rowalk.ro, strava.com

 

Cazare in BrasovHotel Coroana Brasovului

Va asteptam cu drag in 2018 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, foarte aproape de punctele de plecare pentru traseele turistice care duc spre Tampa, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii. Va invitam sa descoperiti cele mai frumoase locuri din Brasov impreuna cu noi!

 

 

De vizitat in Brasov, Informatii turistice , , , , ,

  Dată sosire:

  Dată plecare:

  ×

   Dată sosire:

   Dată plecare:

   ×

    Arrival date:

    Departure date:

    ×

     Arrival date:

     Departure date:

     ×
     SWITCH THE LANGUAGE
     Cart