Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

septembrie 20, 2017

Maria Tănase & Edith Piaf – o prietenie muzicală

Un eveniment unic în România! În 4 octombrie 2017, Opera Braşov şi Kamerata Kronstadt vă invită într-o călătorie muzicală ce unește și omagiază două mari artiste: Maria Tanase și Edith Piaf.

Maria Tanase și Edith Piaf, o prietenie muzicalaUn concert extraordinar, interpretat de inegalabila Alexandra Fits, acompaniată de Mariano Castro la pian și de Cristian Oroșanu la pupitrul Kameratei Kronstadt. La nai: Georgia Gulea

Maria Tănase şi Édith Piaf – vieţi în oglindă

O „privighetoare” (Maria Tănase) şi o „vrabie” (Édith Piaf – pe numele ei adevărat Édith Giovanna Gassion, a adoptat pseudonimul “Piaf”, care în argoul parizian înseamnă “vrabie”), două voci care au marcat aceeaşi epocă şi care au poveşti de viaţă pe cât de frumoase şi furtunoase, pe atât de asemănătoare.

Copii din lumea “fără ştaif” – românca, născută în mahalaua bucureşteană Cărămidarii de Jos, iar franţuzoaica, fiică de cântăreaţă ambulantă şi acrobat de circ, crescută de o bunică, patroană de bordel – au devenit embleme ale unor naţiuni unite de ginta latină.

Despre Maria Tănase este greu să te limitezi a vorbi, mai ales acum, la peste cinci decenii de la moartea ei, ca despre românca patriotă, artista, cântăreaţa de muzică pe care mulţi o numesc populară, şi să uiţi să aminteşti de eleganta, etalonul, femeia frumoasă, mereu la modă, care a fost.

Pe Brauner, care a auzit-o pe Maria cântând pentru prima dată „Neghiniţă neagră”, nu l-a cucerit vocea pătrunzătoare, vibrantă a tinerei femei, ci calităţile ei de actriţă pe care i le-a cultivat mai târziu şi i-a oferit ocazia să le etaleze în unul dintre marile filme româneşti – „Ciuleandra”, dar şi în teatru – în 1945, ea joacă pe scena Teatrului Municipal, în piesa „Cadavrul viu”, de Tolstoi.

Totuși, cântecul rămâne cea mai durabilă amintire lăsată de Maria Tănase. Dar a cântat ea muzică populară? Etnografii spun că nu şi că, de fapt, a fost cântăreaţă de „muzică acceptată de toată lumea”, chiar şi de elitele culturale care o divinizau. De aceea, personalitatea ei nu putea rămâne una a vulgului, ci trebuia şlefuită, modelată, ridicată la nivelul de „înaltă clasă” al epocii.

După ani în care a dus o viaţă promiscuă, franţuzoaica Édith Piaf a fost salvată de Louis Leplée, proprietar de cabaret. Impresionat de vocea ei, Leplée a angajat-o pe Édith, el fiind de altfel cel care i-a dat şi pseusonimul “La Môme Piaf” (vrăbiuţa). Tot el a şlefuit-o, de la prezenţă scenică şi până la vorbirea în public, pentru că a simţit că, în scurt timp, miniona franţuzoaică avea să devină un gigant, propriul său produs, emblema sa, deşi ulterior s-a susţinut că adevăratul ei mentor a fost poetul Jacques Bourgeat, cu care a corespondat timp de 23 de ani.

Ca şi Maria Tănase, Édith Piaf a trăit prematur experienţa maternităţii – la 16 ani – din poveşti de dragoste efemere, experienţă care s-a încheiat tragic, după aproape doi ani, când fetiţa ei, Marcelle, a murit de meningită.

Pe Édith Piaf francezii au iubit-o pentru fragilitatea estompată de vocea puternică, pentru abilitatea de a supravieţui şi pentru percepţia ei asupra vieţii care friza orice cutumă de „la vie en rose” specific franţuzească.

Maria Tănase a fost produsul unui Bucureşti care se dezvolta frumos. Edith Piaf s-a născut ca rod al patimei pariziene. Nici una dintre ele nu şi-a pierdut fascinaţia nici după aproape jumătate de secol de la dispariţie – ambele s-au stins în 1963 – şi lor le datorăm nu numai moştenirea cultural – muzicală, ci şi un orgoliu feminin pe care îl afişăm nedisimulat ori de câte ori ni le amintim.

Cele două cântărețe nu și-au împărțit doar destinele, ci și repertoriul. Maria Tanase și Edith Piaf au cântat una din repertoriul celeilalte.

Bilete eveniment

Biletele sunt disponibile online pe www.bilet.ro sau la Sala Patria, Libraria Okian si Agentiile TUI.

 

 

Hotel-Coroana-Brasovului-cazare-in-centrul-vechi

Cazare in Brasov

Va asteptam cu drag si in toamna 2017 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre, Str. Republicii și Pieței Sfatului. Va invitam sa luați parte la un eveniment unic in Romania, ce omagiază două mari artiste: Maria Tanase și Edith Piaf.

Evenimente in Brasov , , , , , ,

  Dată sosire:

  Dată plecare:

  ×

   Dată sosire:

   Dată plecare:

   ×

    Arrival date:

    Departure date:

    ×

     Arrival date:

     Departure date:

     ×
     SWITCH THE LANGUAGE
     Cart