Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

septembrie 6, 2016

Opera Brașov deschide stagiunea 2016-2017 cu ”Traviata” verdiană

Cea de-a 64-a stagiune consecutivă din istoria Operei Brașov va fi celebrată sâmbătă, 10 septembrie 2016, de la ora 18.30 în Sala Operei, cu îndrăgita operă în 3 acte, „Traviata” de Giuseppe Verdi.

Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes.

traviata-bv

„Traviata” a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (1824 – 1846) (născută în satul Nonant din Franța), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824 – 1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor a continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.

Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Compozitorul Giuseppe Verdi şi libretistul Francesco Maria Piave au creat un personaj pe cât de fragil, pe atât de puternic, într-un context muzical pur romantic. Violetta Valery devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un sacrificiu care îi va grăbi sfârşitul. Despre această femeie specială şi despre gestul său scria însuşi Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”.

Muzica verdiană transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. Paginile muzicale conțin adevărate portrete psihologice ale personajelor și sentimentele lor. În spatele expunerii luxului și plăcerilor frivole, se ascunde cruzimea puternică a unei societăți în care totul poate fi cumpărat și vândut. În acest context, Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

În distribuție, soliștii: Cristina Radu, Mihai Irimia, Lucian Petrean (Cluj-Napoca), Gabriela Hazarian, Rodica Iuga, Claudiu Bugnar, Nicolae Zaharia, Paul Tomescu, Marian Rește, Dan Ionescu, Irinel Felea. Soliști balet: Anca Branea, Alexandru Fotescu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Nicolae Dohotaru de la Teatrul Național de Operă și Balet Chișinău. Regia spectacolului îi aparține lui Dimitrie Tabacaru. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garştea. Coregrafia: Nermina Damian. Își dau concursul Corul (dirijor cor: Leonard Boga), Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Preţ bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Ca un preambul al deschiderii de stagiune, Opera Brașov vă invită vineri, 9 septembrie 2016, de la ora 19.00, în Piața Sfatului la concertul intitulat „Magia Operei”, adus în semn de omagiu Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Brașovului. Concertul va debuta cu un imn dedicat Maicii Domnului, „Ave Maria” de Nicolae Bretan șiva continua cu arii și momente din opere și operete celebre: „Don Giovanni”, „Nunta lui Figaro”, „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, „Nabucco” și „Traviata” de G. Verdi, „Carmen” de G. Bizet, „Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, „Gianni Schicchi” de G. Puccini, „Silvia” și „Contesa Maritza” de E. Kalman sau „Giuditta” de Fr. Lehar.

 

 

Hotel-Coroana-Brasovului-cazare-in-centrul-vechi-300x212

Cazare in Brasov

Va asteptam cu mare drag in primavara 2016 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, la 10-15 minute plimbare de Opera Brasov, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii. Va invitam  sa va delectati cu arii celebre la debutul unei noi stagiuni a Operei Brasov.

Evenimente in Brasov , , , ,

  Dată sosire:

  Dată plecare:

  ×

   Dată sosire:

   Dată plecare:

   ×

    Arrival date:

    Departure date:

    ×

     Arrival date:

     Departure date:

     ×
     SWITCH THE LANGUAGE
     Cart