Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

mai 3, 2016

Parada Junilor Brasovului – sarbatoare, traditie, mit

Ca in fiecare an, Sarbatoarea Junilor se va desfasura in duminica dupa Sfintele Sarbatori ale Pastelui, duminica Tomii. Astfel ca in dimineata zilei de 8 mai 2016, junii vor cobori calare in cetate, trecand pe la vataf, armas mare si armas mic, dupa care in jurul orei 10 se vor indrepta spre Piata Unirii din fata bisericii Sf. Nicolae. Aici vor inconjura statuia eroului necunoscut, dupa ce preotul paroh le va sfinti steagurile printr-o scurta ceremonie religioasa.

Urmeaza incolonarea grupurilor dupa o ordine bine stabilita si devenita traditionala: mai intai Junii Tineri, urmati de Junii Batrani, Curcani, Dorobanti, Brasovecheni, Rosiori si Albiori. Coloana este deschisa de fanfara. Fiecare grup are in frunte vataful, urmat de stegar, incadrat de cei doi armasi. Vataful poarta banderola rosie pe piept, iar armasii mare si mic, albastra si galbena, formand astfel tricolorul, ca pe vremea cand aceasta era interzis. Placand din Prund, Junii fac un popas la Troita Capitanului Ilie Birt, unde canta „Hristos a inviat!”, fiecare grup in parte, apoi coboara pe strada Muresenilor pana la Bulevardul Revolutiei, dupa care urca, ocolind pe str. Nicolae Balcescu, trec de „Poarta Schei”, in sus pe str. Capitan Ilie, str. Tocile spre „Capul Satului” pe str. Podul Cretului si de aici la Pietrele lui Solomon.

junii brasovului parada

Pe tot parcursul calatoriei, junii sunt intampinati de locuitorii Brasovului cu urale si aplauze, carora junii la raspund prin a-i invita sa-i insoteasca „la Pietri” ca se petreaca in natura alaturi de ei.

Odata ajunsi la Pietrele lui Solomon, intr-un splendit amfiteatru natural, junii se raspandesc pe cele doua platouri la locurile amenajate din mosi stramosi, la mesele lor, care altadata erau niste ridicaturi de pamant (eminente romane), dar azi s-au asezat peste ele mese de lemn si metal. Petrecerea incepe prin iesirea la hora si aruncarea buzduganului, pe melodia cunoscuta ca „Hora junilor”. Urmeaza si alte jocuri: sarba, braul, breaza, batuta s.a., fiind invitate la joc si fetele.

Dupa o zi de petrecere cu jocuri, cantece si veselie grupurile se incoloneaza asteptand sa coboare de pe platoul ce domina amfiteatrul.
Junii Tineri isi ocupa locul de frunte, ca adevarati initiati si pastori fideli ai obiceiului. Alaiul paraseste locul plin de legenda de la Pietrele lui Solomon, reluandu-si traseul de la urcare. Junii ajunsi in Piata Prundului nu se mai opresc la Poarta Schei (ca altadata), ci patrund in Cetate, fiind primiti cu „portile deschise”, ocolesc Casa Sfatului (azi Muzeul Judetean) si se indreapta spre cimitirul bisericii „Sf. Paraschiva”, in Groavei, unde se afla mormantul marelui poet Andrei Muresianu (ale carui oseminte sunt aduse de Pe Tocile in anul 1925), si in fata mormantului canta „Hristos a inviat!”si un pasaj din imnul „Desteapta-te Romane”. Aplaudati de multimea, care-i inconjoara, grupurile de juni se despart, indreptandu-se fiecare spre cartierul sau pe strazi diferite, nu inainte ca multimea sa le adreseze vatafilor urarea „Sa ne traiesti, vatafe!”.

Saptamana premergatoare coborarii Junilor in Cetate este presarata cu evenimente ce au traditie indelungata in Scheii Brasovului:

 • Investirea Serjilor Junilor Tineri – Duminica Pastilor, ora 16:00, in Prund (Piata Unirii);
 • Mersul Junilor Tineri la Stropit – luni, 02.05.2016, ora 13:00, in Prund (Piata Unirii);
 • Inaugurarea Sediului Unirii – marti, 03.05.2016, ora 13:00, str. Prundului nr.1;
 • Martea cu Placinte – marti, 03.05.2016, ora 17:00, in Prund (Piata Unirii);
 • Aruncatu-n Țol – vineri, 06.05.2016, ora 17.00, în Prund (Piața Unirii).

Obiceiul junilor este considerat drept unul din riturile de initiere in randul feciorilor, el fiind inclus in ciclul „cetelor „. Intelesul termenului de „june” in Transilvania este cel „tanar fecior neinsurat”. Mai mult decat o manifestare folclorica, Sarbatoarea Junilor este un spectacol ce imbina elemente de mit, ceremonial si magie.

Hotel Coroana Brasovului

Hotel Coroana Brasovului – cazare in centrul vechi

Cazare in Brasov

Va asteptam cu mare drag si in 2016 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Pietei Sfatului si Str. Republicii. Va invitam sa sarbatoriti traditia straveche a Coborarii Junilor Brasoveni in Cetate!

De vizitat in Brasov, Evenimente in Brasov , , , ,

  Dată sosire:

  Dată plecare:

  ×

   Dată sosire:

   Dată plecare:

   ×

    Arrival date:

    Departure date:

    ×

     Arrival date:

     Departure date:

     ×
     SWITCH THE LANGUAGE
     Cart