Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

martie 1, 2016

Spectacolul „Carmen” de G. Bizet la Opera Brasov

Opera Brașov deschide Luna Mărțișorului sâmbătă, 5 martie 2016, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, cu opera „Carmen” de G. Bizet.

-carmen-de-georges-bizet-la-opera-brasov-2016

Scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, opera a avut premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875, însă nu a fost deloc bine primită de către public pentru că etala personaje controversate și încălca numeroasele convenții ale vremii. Bizet s-a stins curând după premieră și nu și-a putut imagina succesul de care s-a bucurat, ulterior, lucrarea sa. Nici o operă nu a atins performanța popularității așa cum a făcut-o „Carmen”.

Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci vânzătoare de țigări, Carmen. Jose își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie. Zugrăvirea vieții proletare, imoralitatea și fărădelegile descrise, precum și moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate. „Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului.

Muzica din această operă este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale. Ritmul de habaneră,este de fapt ritmul care a dat naştere unuia dintre cele mai populare dansuri ale timpurilor noastre: TANGOUL.

În distribuție: Carmen Topciu – Carmen, Cosmin Marcovici (Opera Națională Română Iași) – Don José, Adrian Mărcan – Escamillo, Valentina Mărgăraș – Micaela, Dan Popescu – Zuniga, Paul Tomescu – Morales, Lăcrămioara Schuller – Frasquita, Cristina Coatu – Mercedes, Nicolae Zaharia – Dancairo, Claudiu Bugnar – Remendado. Soliști balet: Cristina Rotundu, Iulia Coșeriu, Dorin Mirea. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Adrian Morar de la Cluj-Napoca, iar regia spectacolului este semnată de Cristian Mihăilescu. Își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Preţ bilete: 30 lei; 20 lei

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

De vizitat in Brasov, Evenimente in Brasov , , , ,

  Dată sosire:

  Dată plecare:

  ×

   Dată sosire:

   Dată plecare:

   ×

    Arrival date:

    Departure date:

    ×

     Arrival date:

     Departure date:

     ×
     SWITCH THE LANGUAGE
     Cart