Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită în perioada 1 noiembrie 2017 – 31 martie 2018 să vizitați expoziția temporară „Venin – frumuseți de neatins”, deschisă la Centrul de Agrement și Divertisment din Poiana Brașov.
Știm că numeroase vietăți – inclusiv unele dintre cele mai comune și de primă utilitate pentru om, precum albinele – au secreții toxice pe care le injectează pentru a se apăra. Alte specii sunt extrem de periculoase, precum șerpii, dar cel mai puternic venin din lumea animală este cel al unui melc! Pentru multe dintre aceste specii, veninul nu reprezintă altceva decât un „instrument” al organismului lor pentru supraviețuire. Aceste substanțe toxice pot fi injectate prăzii sau atacatorului, pot fi emise la exterior, împroșcate, sau pot fi acumulate în anumite țesuturi.
Speciile veninoase pot fi extrem de periculoase pentru om – nu doar șerpii sau scorpionii, ci și unii melci sau unele meduze pot cauza accidente mortale. Veninul animalelor poate însă fi și util pentru om și exemplele pot fi multiple – de la unele populații tribale care foloseau veninul unor broscuțe pentru a otrăvi săgețile cu care vânau, până în zilele noastre când izolăm compuși cu rol terapeutic din diferite tipuri de venin pentru a sintetiza medicamente.
Expoziția „Venin – frumuseți de neatins”
Nu sunt specii pe care ați dori să le întâlniți în mediul natural, dar le puteți admira în siguranță în cadrul expoziției, deoarece aceste vietăți extrem de interesante provin din locuri exotice, greu accesibile. Expoziția „Venin – frumuseți de neatins” vă provoacă să lăsați prejudecățile și teama la poarta muzeului și să descoperiți frumusețea unică a acestor exponate uimitoare.
Mamba neagră, mamba verde, vipera de templu, broasca pătată otrăvitoare „Patricia”, peștele cu „Față de vulpe”, peștele-leu, diverse specii din ordinul Lepidoptera, melci veninoși sunt câteva dintre exponatele cu care veți sta față în față.
Alături de animale vii, precum arahnide, insecte, amfibieni și șerpi, veți putea admira și piese de o valoare inestimabilă din colecțiile Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, care în mod normal sunt inaccesibile publicului larg.
Programul de vizitare de la Centrul de Agrement și Divertisment din Poiana Brașov este de marţi până duminică între orele 12:00 – 22:00.
Preţul biletelor este de 10 lei/copil/student/pensionar şi 15 lei/adult.
Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
Cazare in Brasov
Va asteptam cu drag in toamna 2017 la Brasov!
Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii și la 20 de minute cu mașina de Poiana Brașov. Va invitam sa admirati cele mai uimitoare specii de vietăți veninoase, in cadrul expozitiei temporare „Venin – Frumuseți de neatins”.