Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

iunie 15, 2017

Ziua Internațională a IEI la Brașov

Ia românească este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie. Comunitatea online „La Blouse Roumaine” a propus, la 21 ianuarie 2013, ia – bluza tradițională românească – drept brand de țară. Astfel, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, comunitatea a organizat prima Zi Universală a Iei. Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de comunitatea Evenimentul a devenit în scurt timp global, fiind sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de țări.

 

La Brașov, Ziua Internațională a Iei va fi sărbătorită prin două evenimente dedicate, în perioada 24 – 25 iunie: „Sânzienele îmbracă Planeta în IE” și „Târgul Românașul”.

 

24 iunie 2017 – Sânzienele îmbracă Planeta în IE

Sanzienele imbraca planeta in ie - Brasov 2017

Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial de Primăria Washington DC, graţiei iniţiativei lui Bogdan Banu.

Așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani, la îndemnul și inspirația „LaBlouseRoumaine”, și în 24 iunie 2017 ,,Sânzienele îmbracă Planeta în IE”. Vă invităm ca împreună să sărbătorim acest obicei străvechi și ăn Brașov.

Dintre toate obiceiurile străvechi, de o rară frumuseţe, ale românilor, Sânzienele (Drăgaica) poartă cea mai frumoasă încărcătură etnogenezială. Este sărbătoarea sub semnul dragostei, al fecundităţii, devenită prin veacuri, dintr-o sărbătoare păgână, un fel de celebrare a poruncii divine privitoare la dragoste şi stăpânirea Pământului.

Sanzienele gatite in port popular sau doar in ie, dar nu orice ie, ci una cusuta peste an de maini harnice si pricepute tocmai pentru aceasta sarbatoare la indemnul ,,Coase ie, poarta ie!” al arh. IOANA Corduneanu, se aduna la Fantana din Piata Sfatului, cu flori de sanziene si spice de grau. Vom impleti mandre cununi, iar apoi, la pas, purcedem inspre Bastionul Țesătorilor si cele doua turnuri, Turnul Alb siTurnul Negru.

 

 Târgul Românașul 2017

Targul Romanasul Brasov 2017

Ziua Internațională a Iei va fi marcată la Târgul Românașul de o minunată expoziție dedicată iei, numită „HORA”.

În cadrul târgului  se vor reuni, în urma unei preselecții riguroase, 20 de expozanți cu produse handmade specifice acestei sărbători: artizanat, bijuterii, accesorii, design vestimentar, obiecte decorative, jucării, marochinarie, mic mobilier, obiecte de design interior.

 

În 2017, Ziua Universală a Iei este sărbătorită în principalele orașe ale țării prin numeroase expoziții, târguri tradiționale, dezbateri privind prezentul și viitorul uneia dintre moștenirile naționale culturale ale României. De asemenea, la nivel internațional, ia românească va fi sărbătorită în peste 100 de orașe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano, Viena.

 

 

Hotel Coroana Brasovului

Hotel Coroana Brasovului – cazare in centrul vechi

Cazare in Brasov

Va asteptam cu drag si in vara 2017 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, la 10 minute plimbare de Piata Sfatului, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii. Va invitam sa va bucurati de aer curat, de muzica clasica si de arta, in diversele ei forme de expresie.

Evenimente in Brasov , , ,

  Dată sosire:

  Dată plecare:

  ×

   Dată sosire:

   Dată plecare:

   ×

    Arrival date:

    Departure date:

    ×

     Arrival date:

     Departure date:

     ×
     SWITCH THE LANGUAGE
     Cart