Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a celebra femeile de pretutindeni. Ziua femeii sau ziua mamei are o vechime despre care puțini știu, datând încă de pe vremea grecilor antici.
Istoria vorbește despre o zi a femeilor încă de pe vremea grecilor antici. Fiecare început de primăvară era dedicat zeiței Rhea, mama tuturor zeilor. Ceva mai târziu, în 1800, Anglia sărbătorea în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui, Duminica mamei. Mamele erau răsfățate cu vizite și prăjituri în această zi, fapt pentru care sărbătoarea a fost supranumită “mersul la colindatul mamei”.
În amintirea unei greve de sindicat a femeilor, New York celebra Ziua Femeii pe data de 28 februarie. Ulterior, în 1977, ONU anunță și hotărăște sărbătorirea zilei oficiale a femeii în data de 8 martie. În fapt, rolul acestei sărbători este de a aprecia și respecta femeile din toate timpurile.
România adoptă această sărbătoare după revoluția din 1989 și înlocuiește noțiunea de Ziua Mamei cu Ziua Femeii. Astfel, cu prilejul acestei zile, fiecare femeie este celebrată pentru realizările și sacrificiile sale. Cadourile, florile, complimentele sau atențiile sunt gesturi cu care fiecare femeie ar trebui să fie răsfățată în semn de respect și mulțumire.
Obiceiurile și tradițiile românești de Ziua Femeii
La începutul primăverii, de ziua lor, femeile primesc dulciuri și flori, ca simbol al anotimpului ce tocmai începe. Conform tradiției, florile dăruite de 8 Martie trebuie să specifice primăverii și să simbolizeze fericirea și prospețimea.
Fratele sărbătorii de 8 Martie, Mărțișorul, joacă pe patul de ghiocei în prevestirea primăverii. Cele doua sărbători sunt în strânsă legătura, fiind printre primele zile de primăvară. Atât Ziua Femeii cât și Mărțisorul aduc în prim plan femeile. Cel din urmă, prin șnurul cu lână albă și roșie, oferă femeilor speranța unui an bun, plin de fericire și iubire.
Ziua Femeii este asociată cu multe superstiții. Una dintre cele mai cunoscute este legată de alegerea Babelor. Se spune ca în perioada 1-9 martie, românii îşi aleg câte o zi din săptămână (o Babă) de regulă ziua în care s-au născut și după cum va fi această zi – noroasă, însorită, geroasă, încărcată cu bucurii – aşa va fi tot anul celui ce şi-a ales ziua respectivă.
De 8 martie, oferiți-le femeilor importante din viața voastră o plimbare la Brașov
În perioada 6-8 martie, Hotel Coroana Brașovului oferă 15% reducere pentru camerele duble. Începeți primăvara în orașul de sub Tâmpa, într-o atmosferă romantică, încărcată de istorie.
Cazare in Brasov
Va asteptam cu drag in 2020 la Brasov!
Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii, la doar 5 minute de plimbare pana la Poarta Schei. Va invitam sa celebrati femeile de pretutindeni cu ocazia zilei de 8 Martie, la Brașov.