Sâmbătă, 22 aprilie 2017, de la ora 18.30, Opera Brașov, vă invită să vizionați opereta „Silvia” de Emmerich Kálmán, un spectacol-capodoperă care face parte din programul „Zilele Brașovului 2017”.
Denumită inițial „Trăiască dragostea”, „Silvia – Prințesa Ceardașului” este o operetă în trei acte, compusă de Emmerich Kálmán pe baza unui libret scris de Leo Stein și Bela Jenbach, revăzut apoi de István Békeffy și Dezső Keller. Premiera operetei a avut loc la 17 noiembrie 1915 la „Teatrul Johann Strauss” din Viena, la sfârșit de Belle Époque.
Sursa foto: InStudio Brașov
Subiectul operei
Dragostea dintre Silvia Vărescu, o celebră cântăreață de cabaret, si Edwin, prinț de Mittenkofer-Löwenstein, este profund dezaprobată de familia lui Edwin. Mai ales mama acestuia, prințesa Cecilia, este deosebit de afectată de această relație, considerată scandaloasă, și încearcă să o împiedice prin toate mijloacele. Toate aceste uneltiri ale prințesei Cecilia duc la despărțirea celor doi îndrăgostiți.
Prietenii Silviei și ai lui Edwin (Boni, Feri și Miska) reușesc să o convingă pe prințesa Cecilia să recunoască faptul că și ea a fost, de fapt, în tinerețe, o cântăreață de cabaret, care și-a părăsit iubitul pentru a ajunge în rândul aristocrației. Cuprinsă de remușcările stârnite de amintirile tinereții, prințesa Cecilia – Cilico pe numele ei de cântăreață – și-a dat consimțământul pentru căsătoria lui Edwin cu Silvia, care a devenit noua „regină a ceardașului”
Spectacolul creşte de la un act la altul. Din interiorul unui presupus cabaret din Budapesta, cu un decor cam aglomerat şi improvizat, cu „fetiţe vesele” în costume sumare, unde toată lumea participă la petrecerea de adio a Silviei, trecem în palatul Prinţesei Cecilia, în care o asistenţă selectă este invitată la logodna forţată a lui Edwin cu Stassi. Ambianţa scenică se aeriseşte, capătă adâncime şi lumină, costumele au stil şi eleganţă.
„Silvia” păstrează toată voioşia unei epoci frumoase, cunoscută sub numele de „La belle époque”. În concepţia regizoral-scenografică a versiunii braşovene, spectacolul relevă atmosfera plină de viaţă a cabaretului unguresc, precum şi opulenţa palatelor vieneze.
Silvia – Prinţesa Ceardaşului nu se adaptează într-o lume dominată de bogăţie, dar şi de convenţii, preferând să rămână în micul său cabaret, în care publicul o admiră şi o aplaudă seară de seară.
Distribuția
Din distribuția spectacolului de sâmbătă, fac parte artiștii: Anda Pop (Silvia), Cosmin Marcovici – Opera Națională Română Iași (Edwin), Corina Klein (Stazi), Liviu Iftene (Boni), Ioana Mărgărit (Cecilia), Nicolae Zaharia (Feri), Lorand Cristian (Miska), Mugur Curelaru (Leopold), Paul Tomescu (Generalul), Irinel Felea (Arhiducele), Aurel Aron, Cristian Dicu, Gabriel Moise (cei trei martori), Mihaela Marele, Mariana Lazăr, Andromeda Nemeș, Anca Manea („fetițele vesele”). Își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Dorel Munteanu, regia spectacolului este semnată de Anda Tabacaru-Hogea. Scenografia şi costumele: Rodica Garştea. Coregrafia: Dorin Coşeriu. Dirijor cor: Leonard Boga. Asistent regie: Nicoleta Chirilă. Regia tehnică: Ionel Cociodar.
Bilete
Preț bilete: 30 lei; 20 lei
Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Cazare in Brasov
Va asteptam cu drag si in 2017 la Brasov!
Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre, Str. Republicii și Pieței Sfatului. Va invitam sa va bucurati de Zilele Brașovului, un eveniment multicultural ce sărbătorește cultura, tradiția si istoria orasului de la poalele Tampei.