Pe 24 iunie, de sărbătoarea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei, sunteți invitați să îmbrăcați Ia și să petreceți în aer liber, pe spațiul verde de la Casa Junilor. Ziua universală a Iei celebrează atât piesa principală a costumului popular românesc, cât și ideea de feminitate, întrucât termenul de “ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.
Celebrăm Ziua Universală a Iei purtând o ie sau o cămașă românească, oriunde ne-am afla. Sărbătorim Sânzienele și culegem plante de leac, purtăm coronițe, împodobim casele, porțile și locurile în care ne aflăm cu frumusețea florilor de iunie. Tot în această zi sărbătorim și Drăgaica printr-un dans, ritual ce vizează prosperitatea și protecția culturilor agrare. Această sărbătoare coincide cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, iar tradiția cere ca în această zi nimeni să nu lucreze.
„De șase ani, 24 iunie înseamnă și o amplă acțiune publică de diplomație culturală ce are ca portdrapel IA, un simbol viu al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi. Ziua Universală a Iei a fost iniţiată de Andreea Diana Tănăsescu și comunitatea La Blouse Roumaine pe 7 ianuarie 2013, devenind în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări și 150 de localități. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial în Statele Unite ale Americii, printr-o Proclamație emisă de Primăria Washington D.C., graţie iniţiativei lui Bogdan Banu, susținut de comunitatea românilor din capitala americană și Ambasada României în Statele Unite ale Americii.
Avem șansa de a onora contribuția generațiilor de femei care și-au adus aportul la crearea și transmiterea IEI, veșmânt “ce fascinează întreaga lume, cea mai expresivă haină a identității noastre.”
La Blouse Roumaine
Tema de anul acesta este „Intrarea în Basm”, un basm cu zâne și tradiții românești, celebrate în inima naturii, în comunitate, aproape de rădăcinile noastre.
„Vom documenta împreună în perioada următoare legendele, poveștile, datinile și obiceiurile de Sânziene și de Drăgaică din cât mai multe regiuni. Cu ele vom deschide ușa magică a basmului pe care îl vom trăi în acest an, spunând întregii lumi o poveste luminoasă despre Noi, despre #România.”
La Blouse Roumaine
Program
EXPOZIȚII
Expoziție artă vizuală Sacru si profan- Ioan Aron Țăroi, expoziție patronată de Asociația Culturală Artessentia (Casa Junilor, parter)
Expoziție foto La fereastră /Vlad Dumitrescu/ (Casa Junilor, parter)
Expoziție Muzeul din Casa Junilor (etaj I)
Expoziție cu vânzare artizani locali
ATELIERE
Atelier de împletit cununi din sânziene, spice de grâu, flori de câmp
Atelier de modelaj – Simboluri ancestrale, 35lei/ h / Asociaţia Culturală Artessentia din Scheii Brasovului
Dansuri tradiționale/ Învățăm să dansăm Brașoveanca și Hora Junilor, cu Bogdan Stetco
PREZENTĂRI (Casa Junilor, parter)
Prezentare – Zeitate si simbol – susține Artessentia cu Victoria Țăroi Galbenu,susține Victoria Țăroi Galbenu- artist vizual, specializare conservare-restaurare și preocupări în cercetare etnografică
Prezentare simboluri tradiționale din Țara Bârsei
Prezentarea costumului de sărbătoare bărbătesc și femeiesc din Șcheii Brașovului – istoric dr. Alexandru Stănescu
Povestea Sânzienelor
Mihaela Stamate de la Grădina cu Dragoste ne va învăța să jucăm Dansul Sânzienelor, ne va povești despre Sânziene și despre beneficiile sânzienelor și ale altor plante de leac
POZEAZĂ-TE ÎN IE – Cabină cu fotografii la minut, de Ziua IEI. Dacă nu ai ie, avem noi de împrumut!
TOMBOLĂ
Poți câștiga o ie și multe altele!
Participanții sunt rugați să se îmbrace în ie şi să aducă flori de câmp pentru împletirea coronițelor.
Organizatorii evenimentului: Asociația Mă Implic,Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi și Șezătoare în Șcheii Brașovului.
Surse: facebook.com, wikipedia.org;
Cazare in Brasov
Va asteptam cu drag in 2018 la Brasov!
Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, la 20 minute plimbare de Club Rockstadt, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii. Va invitam să celebrați Ziua Universala a Iei la Brasov, luand parte la tradițiile romanesti desfasurate in inima naturii.