Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

decembrie 2, 2019

Poarta Șchei – intrarea spre cartierul valahilor de odinioară

Poarta Șchei se deschide spre amintirea vechiului oraș al Brașovului: istoria și evenimentele care și-au lăsat amprenta asupra locului sunt încununate prin mărturia amplasată în centrul orașului.

Datând încă din anul 1828, Poarta Șchei deschide drumul spre bătrânul cartier Șchei, oglindind tabloul pitoresc al orașului medieval.

Orașul Brașov păstrează cu mândrie imaginea cetății de odinioară, prin case istorice medievale, turnuri, bastione și porți ale fortificațiilor. Cetatea Brașovului a avut inițial patru porți: Poarta Ecaterinei, Poarta Vămii (sau a Mănăstirii), Poarta Principală și Poarta Străzii Negre. Dintre acestea, intrarea care s-a păstrat până în zilele noastre este Poarta Ecaterinei, datând încă din secolul al XVI-lea. Din motive legate de economie și pragmatism, localnicii au demolat și au reconstruit de-a lungul timpului intrările, pentru a beneficia de o mai bună organizare a orașului. Construcțiile ulterioare au fost: Poarta Șchei, Poarta Târgul Cailor și Poarta Vămii, demolată ulterior.

Poarta Șchei este intrarea pe care o putem admira și în ziua de astăzi în centrul vechi al Brașovului. Ridicată între anii 1827-1828 de către locuitorii Brașovului vechi sub îndrumarea meșterului zidar Joseph Jani, aceasta a fost singura cale de access a locuitorilor cartierului Șchei în perioada secolelor XIII-XIV. Aceștia purtau în acele timpuri numele de valahi, iar unele documente notează și poarta lor de acces sub altă denumire și anume Poarta Valahă. Din cauza cutremurului din 4 martie 1977, construcția era pe punctul să fie pierdută, însă a rezistat și a fost restaurată ulterior. În 2004 a cunoscut o ultimă consolidare importantă.

poarta_schei_brasov

Zidită din piatră și cărămidă sub forma unui arc de triumf, poarta reprezintă arhitectura și stilul clasic care dominau în acea perioadă. Aceasta cumulează 3 intrări, una principală și alte două mai mici, secundare, destinate pietonilor. Inscripții în limba latină marchează construcția arhaică și notează faptul că poarta Valahă a fost clădită la zece ani după vizita din anul 1817 a împăratului Francisc I la Brașov.

În imediata apropiere a Porții Șchei, străduțele adăpostesc Poarta Ecaterinei și Strada Sforii. Accesul brașovenilor spre suburbia Şchei se realiza, până în anul 1820 prin intermediul acestei intrări. Odată instaurată Poarta Șchei, localnicii au demolat parțial Poarta Ecaterinei. Turnul exterior este singurul element păstrat al ansamblului fortificat al porţii. Cât despre Strada Sforii, lățimea ei variază între 111 și 135 centimetri, ceea ce îi conferă titlul de cea de-a treia cea mai îngustă stradă a Europei. Legenda uliței citadine spune că îndragosțitii din perioada medievală își ascundeau săruturile în intimitatea străzii ascunse de vreme și istorie.

Cazare in Brasov

Va asteptam cu drag in 2019 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii, la doar 5 minute de plimbare pana la Poarta Schei. Va invitam sa vizitati obiectivele turistice din centrul vechi al Brasovului si sa le descoperiti povestile pline de istorie.

Hotel-Coroana_Brasovului
Evenimente in Brasov , , , ,

  Dată sosire:

  Dată plecare:

  ×

   Dată sosire:

   Dată plecare:

   ×

    Arrival date:

    Departure date:

    ×

     Arrival date:

     Departure date:

     ×
     SWITCH THE LANGUAGE
     Cart