Piaţa Unirii, Braşov | Tel.+40-268-513866; +40-735-345663 | rezervari@coroana-brasovului.ro

aprilie 10, 2019

Prima Școală Românească – izvor de cultură în Șcheii Brașovului

Prima Școală Românească se află în Ardeal, în curtea bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului. Primele cursuri în limba română au avut loc pe băncile acestei școli, în anul 1583.

În interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Scheii Brașovului, care începe chiar de la porțile Ecaterina și Schei ale Cetății Brașovului se află Prima Școală Românească, edificiu plin de istorie și cultură.

Acesta este locul în care s-au ținut primele cursuri de limba română, în 1583, iar diaconul Coresi și-a putut tipări primele cărți în limba română, în Transilvania. Actuala clădire datează din anul 1760, fiind declarată monument istoric, alături de întreg ansamblul arhitectural.

Prima-Scoala-Romaneasca

Cele aproximativ 4.000 de cărți vechi și peste 30.000 de documente, precum și numeroasele obiecte muzeale stau astăzi strajă la temelia istoriei, oferind tuturor posibilitatea de cunoaștere a adevărului care se derula istoric pe aceste meleaguri. Curioșii pot vizita la „Muzeul Prima Școală Românească” mai multe încăperi:

Sala „Anton Pann”

Această sala amintește nu numai de popasurile repetate ale marelui povestitor Anton Pann (de la care s-au păstrat valoroase cărți și documente) dar și de școala cea veche. Atestată de cronica locală la anul 1495, când “s-au zidit școala și biserica”, școala din Șchei își confirmă existența în anul 1390, când se emite Bula papală a lui Bonifaciu al IX-lea.

Sala “Diaconul Coresi” (Tiparniţa lui Coresi)

Aceasta este sala în care Diaconu Coresi a tipărit de-a lungul timpului numeroase cărți pe care le-a lăsat urmașilor ca mărturie a trecutului, povață pentru viitor.

Dintre exponatele acestei săli menționăm: “Cazania a II-a” (“Cartea românească cu învățătură”) tradusă în Șchei de protopopii Iane și Mihai; “Psaltirea”, “Sbornicul”, “Octoihul” și multe altele. Aceste cărți au înscris în cultura română, după aprecierea lui Lucian Blaga “întâiul mare poem al unui neam”.

Sala “Cartea, factor de unitate națională”

Această sală găzduiește o expoziție dedicată cărții în istoria vitregă a culturii naționale românești. Aici sunt expuse ca argument cele mai valoroase monumente de limbă română medievală: “Biblia de la București” (1688), “Cazania lui Varlaam” (1643), “Îndreptarea legii de la Târgoviște” (1652), un “Tetraevanghel” scris pe pergament din vremea lui Alexandru Lăpușneanu, manuscrise de înțelepciune creștină din secolul al XV-lea.

Complementar, cele peste 80 hrisoave domnești, înscrise pe pergament, confirmă permanentele legături intre ținuturile românești.

Sala “Cartea și cărturari brașoveni”

Slujind în egală măsură școala și biserica, dascălii brașoveni au creat valori care au menținut nestinsă flacăra de cultură din Șcheii Brașovului. Copiști, traducători, creatori de limbă literară, muzică și artă, ei sunt reprezentați în această sală prin câteva dintre valorile adăpostite în arhiva istorică a muzeului. Menționăm între acestea: „Omiliarul” din secolele XI-XII, „Molitvelnicul popei Bratu„, „Cronica protopopului Radu Tempea II„, „Parimiarul protopopului Vasile„, alături de tablourile în ulei pe pânză ale fondatorilor liceului „Andrei Șaguna„, realizate de Mișu Pop, precum și opereta „Crai nou” a lui Ciprian Porumbescu.

Sala „Cu Vatră”

Câteva icoane și obiecte casnice specifice vechiului Brașov permit vizitatorilor să cunoască mai bine tradițiile și obiceiurile locale. Se recunoaște cu ușurință caracterul sătesc al Scheiului în perioada medievală, comun tuturor satelor de la periferia cetăților.

Muzeul „Prima Școală Românească” poate fi vizitat zilnic între orele 09:00 – 17:00, prețul unui bilet fiind de 5 lei pentru elevi și studenți și 10 lei pentru adulți.

Surse: primascoalaromaneasca.ro,

 

Cazare in BrasovHotel Coroana Brasovului

Va asteptam cu drag in 2019 la Brasov!

Hotel Coroana Brasovului***, situat in Piata Unirii, este locatia perfecta de cazare in centrul vechi al Brasovului, in imediata apropiere a Bisericii Negre si Str. Republicii fata in fata cu Prima Scoala Romaneasca. Va invitam sa vizitati inceputurile scolii si ale educatiei, la muzeul din centrul istoric al Brasovului.

 

De vizitat in Brasov , , , , ,

    Dată sosire:

    Dată plecare:

    ×

      Dată sosire:

      Dată plecare:

      ×

        Arrival date:

        Departure date:

        ×

          Arrival date:

          Departure date:

          ×
          SWITCH THE LANGUAGE
          Cart